Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den Ångestbenägna Generationen
Isbn: 978-91-8993-114-5
Förlag: Bokförlaget Upsaliensis AB
Kategori:
Pedagogik Unga vuxna Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: april 2024
Uppläsare: A.I. Mattias
Length: 44 minuter

Ljudbok

Den Ångestbenägna Generationen

av

Detta är en svensk sammanfattning av miljonsäljaren, "The Anxious Generation", av Jonathan Haidt. Det är en bok som försöker ta itu med den ökande andelen oro, ångest och depression bland tonåringar och unga vuxna i USA. Författaren menar att denna "ångestepidemi" kan spåras tillbaka till ett antal kulturella och sociala faktorer, som har gjort att unga människor känner sig frånkopplade, isolerade och maktlösa.

Barn spenderar allt mindre tid på att umgås personligen och allt mer tid klistrade vid sina skärmar, med flickor som med största sannolikhet sugs in i den självkänslo-krossande virveln av sociala medier, och pojkar mer benägna att fastna för spel och porr. Barndomen är inte längre "lekbaserad", den är "mobilbaserad". Haidt menar att föräldrar har blivit överbeskyddande i offlinevärlden, vilket försenar den ålder då barn anses säkra att leka utan tillsyn eller springa ärenden ensamma. Men föräldrar gör för lite för att skydda barn från onlinefaror. Vi har gett de unga för stor frihet att ströva runt på internet, där de riskerar att bli mobbade och trakasserade eller stöta på skadligt innehåll, från grafiskt våld till sajter som glorifierar självmord och självskada.

Haidt skriver: Tänk på hur många berikande aktiviteter som förflyttades när unga människor började spendera timmar om dagen online, jaga likes, följa dumma influencers, ersätta rikedomen av verklig vänskap med ytlig onlinekommunikation. Sociala medier uppmuntrar ständig social jämförelse, och det kan vara oförlåtande och grymt.

Från originalbokens baksida:

Efter mer än ett decennium av stabilitet eller förbättring, sjönk den mentala hälsan hos ungdomar I USA i början av 2010-talet. Antalet depressioner, ångest, självskador och självmord ökade kraftigt, mer än fördubblades på många mått. Varför?

I The Anxious Generation presenterar socialpsykologen Jonathan Haidt fakta om epidemin av psykisk sjukdom hos tonåringar som drabbat många länder samtidigt. Han undersöker sedan barndomens natur, inklusive varför barn behöver lek och självständigt utforskande, för att mogna till kompetenta, blomstrande vuxna. Haidt visar hur den "lekbaserade barndomen" började minska på 1980-talet, och hur den slutligen utplånades av ankomsten av den "mobilbaserade barndomen" i början av 2010-talet. Han presenterar mer än ett dussin mekanismer genom vilka denna "stora omkoppling av barndomen" har stört barns sociala och neurologiska utveckling, och täcker allt från sömnbrist till uppmärksamhetsfragmentering, beroende, ensamhet, social smitta, social jämförelse och perfektionism. Han förklarar varför sociala medier skadar flickor mer än pojkar och varför pojkar har dragit sig tillbaka från den verkliga världen till den virtuella världen, med katastrofala konsekvenser för dem själva, deras familjer och deras samhällen.

Det viktigaste är att Haidt utfärdar en tydlig uppmaning till handling. Han diagnostiserar de "problem med kollektiva åtgärder" som fångar oss och föreslår sedan fyra enkla regler som kan göra oss fria. Han beskriver steg som föräldrar, lärare, skolor, teknikföretag och regeringar kan vidta för att få slut på epidemin av psykisk ohälsa och återställa en mer human barndom.

Jonathan David Haidt är en amerikansk socialpsykolog och professor i etiskt ledarskap vid Stern School of Business vid New York University. Hans akademiska specialitet är moralpsykologi och moraliska känslor.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone