Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Våra dagars ljus : Den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna
Isbn: 978-91-2715-978-5
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: augusti 2021

E-bok

Våra dagars ljus : Den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna

I Våra dagars ljus skildrar författaren Judy Batalion de judiska kvinnor i Polen som blev motståndskämpar under andra världskriget. Det är en levande och djupt gripande berättelse om mod, överlevnad och kvinnlig vänskap.

Boken blev uppmärksammad långt innan den kom ut och filmrättigheterna köptes av Steven Spielberg. Kvinnorna, som kallas gettoflickor, organiserar judiska ungdomar runtom i landet, de smugglar vapen, bygger ett nät av underjordiska bunkrar i gettona och utför sabotage. I centrum står den unga Renia Kukielka som blir smugglare och budbärare. Tillsammans med Zivia, Frumka, Chawka och flera andra kvinnor riskerar hon livet i kampen för att rädda judar undan nazisterna. Kvinnorna undervisar barn och vårdar de gamla i gettona. Samtidigt mutar de tyska soldater med whiskey och hemlagad mat och skjuter sedan ihjäl dem.

Batalion följer dessa kvinnor genom förödelse och fångenskap, och, några få, fram till våra dagar. Våra dagars ljus är en oförglömlig historia om kvinnligt motstånd och ett omistligt kapitel om Förintelsen.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone