Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Narkotikapolitik på villovägar
Isbn: 978-91-8917-923-3
Förlag: Vulkan Bokförlag
Kategori:
Pedagogik Samhälle & politik Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: mars 2020

E-bok

Narkotikapolitik på villovägar

Sverige har i många år bedrivit det som kallas en restriktiv narkotikapolitik. Detta innebär bland annat att all befattning med narkotika är olaglig, även själva bruket av droger.

Nu ifrågasätts den politiken. Man pekar på Sveriges höga antal dödsfall bland missbrukarna. Den svenska linjen sägs vara orsak till dessa dödsfall. De senaste åren har också ett stort antal skjutningar ägt rum i Sverige och många av dem gäller narkotikahandel. Det har föreslagits att en avkriminalisering av missbruket eller en legalisering av all narkotika skulle minska antalet dödsfall och undanröja marknaden för droghandel och minska skjutningarna.

Men det finns en annan bild. Denna bok är en motbok till denna nya uppgivna linje inom narkotikapolitiken som ofta kallas ”skademinskning”. I motboken hävdas att dödstalen i Sverige i första hand beror på en omfattande social nedrustning och på att missbruksvården fått en medicinsk slagsida. Man försöker bota missbruket genom att förse missbrukarna med ersättningsdroger. Sedan den politiken slog igenom har dödstalen för ersättningsdrogerna överstigit de som dör av olagliga droger. Hur kan detta få fortgå?

Boken tar också upp vad som hänt i de länder som legaliserat droger – narkotikamarknaden har ökat, inte minskat.

Författaren förespråkar en moderniserad restriktiv narkotikapolitik där fängelse och böter för missbrukare ersätts av en vård som åter har drogfrihet som mål för missbrukarna.


Gunnar Bergström har arbetat med missbrukare sedan 1974 och är författare bland annat till böckerna ”Kärlek till Döds” och ”Kriminalitet som Livsstil 4.0”.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone