Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Slottet
Isbn: 978-91-7893-196-5
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: juli 2019

E-bok

Slottet

En av världslitteraturens stora gestaltningar av den moderna människan

Slottsberget syns inte i dimman och mörkret när han kommer fram. K. står en lång stund på den träbro som leder från landsvägen in till byn, i vilken han ämnar söka logi för natten, och blickar upp »mot den skenbara tomheten«. När han tillfrågas anmäler sig K. som den lantmätare slottets greve beställt. Och därmed har kampen börjat.
Slottet [Das Schloß, postumt utgiven 1926] är en av Franz Kafkas mest berömda romaner och en av världslitteraturens mest suggestiva gestaltningar av den moderna människans maktspel. Från början står det klart att huvudpersonen K. befinner sig i en subtil kamp mot en överhet, slottet och dess herrar, myndigheten i trakten, som ytterst ogärna släpper någon inpå sig.
En av 1900-talets stora klassiker, här i svensk översättning av Hans Levander.

FRANZ KAFKA [1883-1924] var en tyskspråkig tjeckisk prosaist. En stor del av hans verk publicerades postumt. I dag anses han vara en av 1900-talets allra viktigaste och mest inflytelserika författare. De tre mer eller mindre ofullbordade romanerna, Processen, Slottet och Amerika, samt novellen Förvandlingen, är de bärande pelarna på vilka det ryktet vilar. Slottet [Das Schloß] skrevs 1922 och publicerades efter Kafkas död, 1926. Romanens abrupta slut har inte hindrat den från att vara en av 1900-talets mest tolkade litterära verk.

»Skulle man nämna en författare med en relation till vår tid liknande den som Dante, Shakespeare och Goethe hade till sin, är Kafka den första man skulle komma att tänka på.« W. H. Auden


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone