Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna
Isbn: 978-91-9847-322-3
Förlag: Moonlight Health Publishing
Kategori:
Unga vuxna Matlagning, mat & dryck Psykologi Medicin & hälsa Naturvetenskap
Tillgänglig sedan: juni 2018
Uppläsare: Eva Johansson
Length: 55 minuter

Ljudbok

Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna

Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna

Författaren vill med denna ljudfil informera om de senaste forskningsrönen om glutenrelaterad störning. Forskarna skiljer nu mellan celiaki, som kan diagnosticeras med tarmbiopsi och blodprov, och glutensensitivitet, som bara kan diagnosticeras genom att symtomen förbättras av glutenfri diet. Glutensensitivitet och celiaki kan inte särskiljas rent kliniskt, eftersom symtomen är likartade. Man tror att glutensensitiviteten är minst sex gånger vanligare än celiaki. Det finns forskare som anser att frekvensen glutensensitivitet kan vara så hög som 30 % bland människor i väst.

Att gluten kan orsaka magtarmbesvär har varit känt sedan 50-talet. Dessutom har man visat att många andra symtom kan bero på gluten, bland annat anemi, osteoporos, kroniskt trötthetssyndrom, autoimmuna sjukdomar och cancer i magtarmkanalen.

Enligt vissa forskare drabbar celiaki och glutensensitivitet inte i första hand tarmen utan hjärnan och nervsystemet och kan vara en vanlig orsak till bland annat huvudvärk, ADHD-liknande symtom, inlärningssvårigheter, psykiska symtom som depression och tvång, samt till neurologiska sjukdomar som demens och balansrubbningar.

Författaren informerar även om sensitivitet mot kasein (mjölkprotein) och vikten av en kaseinfri diet vid bland annat autism, ADHD-symtom, inlärningssvårigheter och många kroppsliga och psykiska symtom.

Harald Blomberg är psykiater och har lång erfarenhet av dietbehandling vid bland annat autism, ADHD, inlärningssvårigheter, psykos, depression och tvångssymtom.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone