Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Sex och lögner
Isbn: 978-91-2715-883-2
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: september 2018

E-bok

Sex och lögner

"Jag ville ge kvinnorna ordet. Patriarkatet har ju använt skam som ett verktyg för social kontroll, vilket isolerade kvinnorna som inte ens talade med varandra. De bevarade hemligheter som förtärde dem. Jag ville säga: gör tvärtom! När kvinnor börjar säga jag återtar de makten över sina liv."

Efter sitt internationella genombrott med romanen Vaggvisa kommer nu Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner. Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar kvinnor forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor - och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru.

För boken, som utkom i Frankrike 2017, har Leïla Slimani mött kritik och angrepp från två håll. Dels från islamister och andra i Marocko som anklagar henne för att vilja göra landet till "en enda stor bordell". Dels från den akademiska världen i Frankrike som tycker att hon reproducerar klichéer om den "orientaliske mannen". På kritiken svarar hon att hon talar för alla de kvinnor som sitter fängslade i Marocko för att ha haft sex före äktenskapet eller för att ha gjort abort.


Sex och lögner är en stark och insiktsfull skildring av de lagar och sociala normer som begränsar kvinnors frihet och sätter ljuset på behovet av demokrati och jämställdhet i Marocko och övriga Mellanöstern.


Leïla Slimani är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan tjugo år i Paris.

Översättare: Lotta Riad


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone