Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Knutbykoden
Isbn: 978-91-7499-214-4
Förlag: Modernista
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: mars 2018

E-bok

Knutbykoden

»Jag har inte blivit så fängsad av en bok sedan Stieg Larssons trilogi.« | Bergens Tidene

»Boken har alldeles avgjort ett värde för den som vill förstå något av de gåtfulla gruppdynamiska krafter och språkspel som styrde sektlivet i Knutby.« | Lars Linder, Dagens Nyheter


I januari 2004 mördas en kvinna brutalt i ett litet svenskt samhälle, och hennes granne förs till sjukhus med livshotande skador. Under de följande månaderna rullas ett osannolikt svartsjukedrama upp i medierna – det så kallade Knutbydramat – där otrohet vävs samman med maktbegär och en blind vilja till lydnad inför Gud.
Knutbykoden bygger på en lång rad samtal som Eva Lundgren, genusvetare och professor emerita i sociologi, senare förde med den livstidsdömde pingstpastorn Helge Fossmo på Kumla-fängelset med början i april 2005.
Att Fossmo var en av de ansvariga för händelserna stod bortom alla tvivel, men i samtalen och under sitt arbete med rättsprotokoll och opublicerat material började Lundgren ana ett mönster, något som fattades i mediebilden och som måste blottläggas för att vi ska kunna förstå det som skedde i Knutby. Detta mönster kallar hon »Knutbykoden«.

EVA LUNDGREN, född 1947 i Norge, är professor emerita och genusvetare. Mellan 1993 och 2011 hade hon en professorstjänst i sociologi vid Uppsala universitet, med särskild inriktning på kvinnoforskning vid tvärvetenskapliga avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning.

»En unik och skrämmande läsupplevelse« | Lotta Wendel, Landskrona Posten

»Omskakande läsning som stämmer till eftertanke.« | Gubb Jan Stigson, Dala-Demokraten

»En unik och skrämmande läsupplevelse.« | Helsingborgs Dagblad

»I Helge Fossmos berättelse för Eva Lundgren framträder en bisarr och kuslig Knutbyvärld. Knutby Filadelfia lever i sin egen verklighet, och i den världen sker inget... som inte Gud vill. Naturligtvis är Helge Fossmos berättelse hans partsinlaga. Men Eva Lundgren prövar den med forskarens akribi och låter honom inte slippa undan med enkla rationaliseringar. En mycket spännande bok.« | Smålandsposten

»Jag kan inte låta bli att fascineras.« | Östgöta Correspondenten



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone